A miniszter a rendezvényen kifejtette, hazánk ezeréves történelme során megtanultuk, hogy megmaradásunk, túlélésünk alapja a nemzeti kultúránk és az önmagunkhoz való ragaszkodás. Mi magyarok, szerte a Kárpát-medencében mindig is hittünk értékeinkben, hagyományaink és kultúránk éltető, összetartó erejében – tette hozzá. Nagy István hangsúlyozta, a halasi csipkevarrás olyan élő hagyomány, amely 2010-től a magyar szellemi kulturális örökség része, 2014-től pedig hungarikum.

Fotó: Fekete István

A miniszter beszédében kitért arra is, hogy a halasi csipke nemcsak a város, de az egész magyarság számára különleges érték, megtartó erő. Nemcsak védeni kell, hanem minél szélesebb közönséggel megismertetni, továbbadni. Ebben munkában nyújt segítséget az Agrárminisztérium a hungarikum pályázatokkal. Ezek révén ugyanis a Halasi Csipke Közalapítvány kiállításokat szervez, mint például a mostani, XXII. Nemzetközi Csipkekiállítást. Emellett ismeretterjesztő kiadványokat, filmeket készítenek, és rendszeresen részt vesznek a minisztérium által szervezett hazai és külföldi rendezvényeken is, amelyek lehetőséget nyújtanak a halasi csipke ismertségének és népszerűségének növeléséhez – fűzte hozzá.

Fotó: Fekete István

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium idén is meghirdette a hungarikum-pályázatot, amelynek keretösszege ezúttal 445 millió forint. A kezdeményezéssel továbbra is az a cél, hogy támogassák a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását – húzta alá Nagy István.

(AM Sajtóiroda)